Textruta:

Australien med sin 34 218 kilometers kustlinje, förutom alla öar, är ett perfekt land för alla typer av sjöliv och australiensarna har en lång tradition av segling av alla slag.

På de stora seglingarna runt om i världen har nästan alltid Australien en framskjuten plats. Och runt Australiens kust pågår 3/4 av året ständiga kappseglingar av både långseglingar över något dygn eller två, men även otalliga småtävlingar anordnade av klubbar och segelsällskap. En av de största och mest kända är Sydney to Hobart Race som äger rum varje år med start i Sydney på Boxer Day (annandag jul).

File:Panorama-of-the-Sydney-to-H.jpg

Denna tävling startade 1945 med nio startande båtar i Sydney. Efter 6 dagar 14 timmar och 22 minuter gick båten RANI över mållinjen med John Illingworth som kapten. Denna John Illingworth var egentligen en professionell fotbollspelare från England.

Sedan dess har tävlingen utvecklats till en av de mest ärofulla seglingstävlingarna i Australien och som omskrivits mycket för sina många och svåra stormar utanför Tasmanien.

Jämfört med John Illworth’s 6 och ett halvt dygn 1945 seglade WILD OATS XI med skepparen Mark Richards på 2 dagar 7 tim 37 min 20 sek 2010 (1945 räknade man inte sekunder) då var antalet startande båtar 87. (1985 var det 179 startande båtar)

 

Panoramabild från 2007 år Sydney to Hobart Race, tusentals privata båtar följer seglarna ut från  Sydneys långa hamninlopp mot öppet vatten.

Sea Life in the Carribean

The Great Barrier Reef

 

Marinparken är världens största korallrev och sträcker ut sig parallellt med Queensland’s kust ca 3000 km och består av över 3000 individuella revsystem och korallöar.

Korallreven är uppbyggda av över 400 olika sorters levande koraller. I och runt dessa rev lever mer än 1500 olika arter av tropiska fiskar, mer än 200 olika fågelarter, ca 20 olika reptiler inklusive havssköldpaddan som man mätt upp till 120 år gammal.

Photo: The Great Barrier Reef

1981 listade UNESCO the Great Barrier Reef  till World Heritage Site .

 

På grund av sin skönhet både på och under vattnet har revet blivit ett av värdens mest eftertraktade turistmål för snorklare och sportdykare.

Myndigheterna i Australien har därför förbjudit all turism på revet utom på speciellt avdelade områden för att inte förstöra revet och alla operatörer som arbetar med turism på revet måste ha myndigheternas speciella licens för att få arbeta mot revet.

2010 var det ca 860 operatörer som hade licens och de förfogade över ca 1650 båtr och sjöflygplan för att frakta turister ut till revet.

 

Häftigaste stormen på 65 år i Victoria, Australien

Jag talade nyligen med en kollega, Mike, i Melbourne, Australien. Vi har känt varann i ca 10 år, han är ursprungligen från norra England men har genom företaget som vi båda jobbar för, blivit erbjuden ett jobb i Melbourne. Han flyttade ned i mitten på Januari 2009 och när jag var där i Februari tillbringade vi några kvällar tillsammans efter jobbet och han visade mej sin bostad och vi gick omkring i den underbara lilla by som heter Morning Town ca 8 km från vårt kontor.

Vi har båda båtar som gemensamt intresse och han berättade om sina planer att skaffa sig en båt eftersom hans bostad låg endast 700 m från den vik som utgör en skyddad hamn i byn. Planen var att först möblera klart sin bostad och etablera sig ordentligt och båten planerades ligga förtöjd till våren (Augusti, September i Australien) i den lilla hamnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dag när han ringde var han både glad och förtvivlad. En häftig storm hade drabbat utkanten av Melbourne och orsakat stor skada. Värre var det i Mike's tilltänkta hamn där stormen mer eller mindre förstört varje båt. Mike's planer på egen båt kändes nog långt borta när han såg all förstörelse och satte sig in i situationen att hans egen drömbåt låg bland de andra båtarna på stranden slagen i spillror tillsammans med drömmarna.

Enligt Mike hade man mätt upp vindstyrkor på upp till 145 Km/tim och då skall man betänka att 33 m per sekund, eller 118 Km/tim betecknas som orkan. Det är vindar som gör att man håller sig inomhus. Jag kan tänka mej att detta var en klass värre än vår egen Gudrun där jag tror man mätte upp vindstyrkor på upp till ca 40 m per sekund på Gotland.

Själv seglande jag tillsammans med min exfru och son i en ögrupp som heter Withsunday Ilands N.Q. Australien och där vi fick överfallsstorm under en natt som orsakade många båtars spillror mot land och där man i tidningen kunde läsa om den värsta stormen i det området på 41 år. Vi hade en sömnlös natt där vi såg den ena båten efter den andra dragga och driva iväg mot land. Våra två ankare med 50 m kätting och minst lika lång lina höll greppet och vi tackade det sjömanskap vi lärt oss från vår egen Västkust och som säkerligen räddade oss från att gå i kvav.

 

Frågan är om dessa allt fler häftiga oväder beror på att jag äter kött och inte kör miljöbil ??

En del av the Great Barrier Reef 

Ibland är det helt OK !!